miércoles, 2 de febrero de 2011

Malbaratant diners en Educació a Catalunya?

Reproduïm íntegre el l'interessant post d'ahir de XARXATIC, el bloc on es parla de educació i noves tecnologies. El nostre agraïment al seu treball.
Sembla ser que no s’hi poden estar de malbaratar diners que haurien d’anar a l’Educació, en unes partides, més o menys qüestionables, que només beneficien a determinades empreses i multinacionals. Aquest és el cas dels quasibé 12 milions d’euros que es destinaran al finançament dels llibres de text i el material didàctic i informàtic, en els centres sostinguts amb fons públics. Per si no fos prou elevada aquesta despesa en objectius tan prioritaris, també s’atorgarà ajuts (en forma de beca) de 105,00 euros per alumne per adquirir llibres de texts i material didàctic i informàtic. La qual cosa fa que, puguin arribar a ser, uns altres 5 milions d’euros (si calculem el nombre de beques que es van atorgar anys anteriors). Per tant, uns 17 milions d’euros destinats a llibres de text (en paper i/o digital) i a comprar algun aparellet més als centres (a banda dels milions amb maquinari que s’han injectat en el pla EduCAT1x1 els dos darrers anys), tal com ens diu la següent resolució.Aquesta despesa, aplicant els criteris d’estalvi i retalls que s’estan aplicant a tots els àmbits educatius que no tenen a veure amb les editorials i empreses tecnològiques, podria haver anat destinada a:
 • Pagar les despeses de calefacció anuals de més de 300 centres educatius
 • Construir 4 centres educatius de secundària
 • Procedir a realitzar l’ampliació i millora de, com a mínim, una dotzena de centres educatius
 • Subvencionar el menjador escolar a més de 18000 alumnes al llarg d’un any
 • Pagar les despeses de funcionament anuals d’uns 80 centres educatius
 • Contractar uns 400 docents més, per a poder disminuir la massificació d’algunes aules i muntar grups de suport i atencions educatives específiques, etc.
Per tant, els retalls a l’Educació només existeixen per a coses “importants” que, per l’Administració Educativa de torn, són tan sols petites minúcies.

1 comentario:

 1. Resposta publicada al bloc d'on heu tret aquest post:

  OK’s estem d’acord en que el capital públic, i per tant de tothom, s’ha d’administrar millor que el d’un mateix. Però, i la discussió podria eternitzar-se, crec que “el mal de l’escola” no és qüestió de 20 M€ més o menys, és un mal que ve de molt avall, la fantàstica feina de desprestigi del saber i la formació que han fet els mass-media, la subcol·locació dels titulats universitaris, la falta d’implicació real de les famílies en la educació real dels seus fills, la creixent diversitat d’alumnat, la manca d’espais d’atenció prioritària als alumnes amb comportaments disruptius, la homogeneïtat curricular que es pretén donar a tota la població, la inadequació de les habilitats d’una gran part del professorat (sobre tot d’ESO i postobligatòria), la baixa qualificació en ús de les TIC del professorat, la dolentíssima qualitat dels materials “educatius” digitals existents al mercat, la gran atomització dels professionals que el·laboren materials TIC i metodologies d’ús, la inexistent oferta d’alternatives a l’escolarització en grup als alumnes desmotivats per la formació formal i tradicional.
  Tot això i molt més, tothom en sortim esquitxats, des dels pares irresponsables, fins a l’Administració inoperant, passant pel professorat malformat. I al mig els alumnes, autèntiques víctimes del “tot plegat” més el que els arriba per altres vies, com ara TV, Internet, el carrer.
  20 M€ em sembla una quantitat insignificant mirant el que s’hauria de mirar, tampoc vull dir amb això que s’hagin de llençar a les escombreries, però segur que alguna part d’aquests 20 M€ traurà alguna cosa de profit.

  ResponderEliminar