viernes, 14 de mayo de 2010

Portàtils a l'escola. Milloren el rendiment? Serà que no (I)

Encara que sembli mentida -al Departament d'Educació i a la majoria de mestres- ja hi ha una gran experiència en molts països des de fa anys en la implantació d'aquest tipus de programes de portàtils en l'escola. I el que és més interessant, també hi ha resultats. Segons recollia el suplement d'educació del New York Times, moltes escoles estatals estan eliminant els programes de portàtils 1x1 al constatar el seu fracàs després de gairebé una dècada d'experiència.

A més, el Departament d'Educació dels Estats Units reconeix que "no hi ha cap diferència en el rendiment acadèmic entre els estudiants que utilitzen programes de programari educatiu per a les matemàtiques i la lectura i els quals no ho utilitzen". Tampoc hi ha diferències en rendiment acadèmic entre aquelles escoles que es van apuntar al programa d'ordinadors portàtils i les que no ho van fer. Dit en anglès:
"Mark Warschauer, an education professor at the University of California at Irvine and author of “Laptops and Literacy: Learning in the Wireless Classroom” (Teachers College Press, 2006), also found no evidence that laptops increased state test scores in a study of 10 schools in California and Maine from 2003 to 2005. Two of the schools, including Rea Elementary, have since eliminated the laptops."
Un altre dels motius esmentats en la notícia pels quals s'estan abandonat els programes  1x1 són "les reticències dels mestres, els problemes logístics i tècnics i el continu increment dels costos de manteniment dels equips". Mentre que en unes escoles americanes reconeixen que "s'ha gastat més esforç i diners en la reparació dels ordinadors portàtils que en la formació de professors per a ensenyar amb ells", en unes altres assenyalen que "l'ús d'ordinadors portàtils en l'escola acaba sent una distracció que s'interposa en el procés educatiu". 
En conjunt, les experiències del les escoles del sistema educatiu americà que van implantar programes de portàtils 1x1 són decebedors. No només es constata el seu nul efecte sobre el rendiment acadèmic, el seu gran cost econòmic i les interferències en el procés educatiu, sinó també l'ús descontrolat que fan els alumnes i la saturació de la xarxa que provoquen amb accessos massius a continguts que poc o gens té a veure amb el procés educatiu. 
Per a finalitzar, article destaca en les seves conclusions que la tecnologia és sovint esgrimida pels líders polítics com una solució ràpida, que només aconsegueix desconcertar als professors sobre la millor manera d'integrar els nous "gadgets" de torn en el currículum. Els sonen d'alguna cosa la pissarres digitals?

No hay comentarios:

Publicar un comentario