lunes, 24 de mayo de 2010

Internet a classe no millora l'aprenentatge

En un intent per reduir la denominada fractura o escletxa digital, el govern d'EUA (en temps de Clinton) va aprovar en 1998 el programa E-Rate. Una important inversió per a subvencionar l'accés a Internet a les escoles públiques del país. Durant diversos anys el govern federal ha subvencionat l'adquisició de serveis i equipament destinat a proporcionar accés a telecomunicacions i a Internet en l'aula, finançant més a les escoles que estiguessin més enderrerides en la implantació d'aquestes tecnologies. Segons el U.S. Department of Education
The E-rate program is administered by the Schools and Libraries Division (SLD) of the Universal Service Administrative Company (USAC). The program was set up in 1997 when the Federal Communications Commission (FCC) adopted a Universal Service Order implementing the Telecommunications Act of 1996. The Order was designed to ensure that all eligible schools and libraries have affordable access to modern telecommunications and information services. Up to $2.25 billion annually is available to provide eligible schools and libraries with discounts under the E-rate program for authorized services.


 Austan Goolsbee i Jonathan Guryan de la Chicago University  van publicar en 2006 a The Review of Economics and Statistics un article titulat "The Impact of Internet Subsidies in Public Schools". Un estudi sobre els efectes en el rendiment escolar del programa E-rate. Els investigadors van estudiar l'estat de Califòrnia, ja que conta amb dades des del curs 1996-97 i van arribar a la conclusió que, si bé el programa ha aconseguit que creixi més l'accés a Internet en les escoles que anaven més enderrerides, no pot afirmar-se que hagin tingut cap efecte positiu sobre el que aprenen els estudiants
L'estudi, que poden trobar aquí, conclou el següent:
Judged as a means of improving student performance,however, we fail to find strong evidence of success. Despite the noticeable impact on the expansion of the Internet,estimated effects on test scores in a variety of subjects are indistinguishable from 0.
Si, si, han llegit bé. L'efecte sobre el rendiment acadèmic de tenir internet a les escoles és indistinguible de 0. I això a Califòrnia. Imaginin-se a Catalunya que -diuen- ve a ser la Califòrnia d'Espanya. Això sí amb un president mes escanyolit.

1 comentario:

 1. Molt decebedor...
  De totes maneres, a mi em planteja els següents dubtes:
  - Portar Internet a l'escola, i prou, és suficient per a esperar millores en el rendiment escolar?
  - Quins materials que "farem" servir? Com els farem servir? Quina formació rebrem el professorat per adaptar-nos al nou paradigma (si és que n'hi ha algun)?

  Tot això i altres dubtes que tinc em fan pensar que hi ha més variables que simplement "dur internet a l'escola" per fer que millori el nivell d'aprenentatge dels nostres alumnes.

  També cal tenir en compte que els alumnes han de tenir accés a la tecnologia que els correspon. I els alumnes que ara tenim a les aules han de poder tenir accés a Internet com a un recurs més per al seu aprenentatge.

  Seguint la línia de l'estudi que citeu també podríem dir:
  - s'ha fet un gran esforç en dotar de llibres les escoles i es constata que la millora és igual a zero;
  - s'ha fet un gran esforç en dotar de pissarra i guix les escoles i la millora és igual a zero;
  - s'ha fet un gran esforç en dotar de (poseu el que calgui) les escoles i la millora és igual a zero.

  Quin lloc té doncs la feina del professorat?

  ResponderEliminar